213 sayılı V.U.K.’nun 280 inci maddesinde, yabancı paraların (kasadaki ve banka hesaplarındaki yabancı paralar) borsa rayici ile değerleneceği, yabancı paranın borsada rayici yoksa, değerlemeye esas alınacak kurun Maliye Bakanlığı’nca tespit edileceği, bu hükmün yabancı para ile ifade edilen senetli veya senetsiz alacaklar ve borçlar hakkında da cari olduğu belirtilmektedir.
Bu hükme dayanılarak Maliye Bakanlığı’nca, 2022 yılı sonu itibariyle değerlemeye esas alınacak kurlar, 548
Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenmiştir.
Listedeki efektif kurlar, sadece kasada mevcut, banknot şeklindeki yabancı ülke paralarının değerlenmesinde dikkate alınacaktır. Bunun dışındaki döviz cinsinden yabancı paralar için (Türkiye’deki veya yurt dışındaki banka hesaplarında mevcut yabancı paralar, yabancı para cinsinden her türlü alacak ve borçlar) döviz alış kuru uygulanır.
Vergi uygulamaları açısından bankaların 31.12.2022 tarihi itibariyle yapacakları değerlemelerde, bu Tebliğ ile belirlenen kurlar yerine T.C. Merkez Bankası’nca belirlenen esaslara uygun olarak tespit ettikleri ve fiilen uyguladıkları alış kurlarını esas almaları gerekmektedir.
Bununla birlikte, 130 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel tebliği ile 217 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel tebliğinde belirtildiği üzere, değerleme günü itibariyle Maliye Bakanlığı’nca kur ilan edilmediği durumlarda (örneğin geçici vergi dönem sonlarında) T.C. Merkez Bankası’nca ilan edilen kurların esas alınması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kuru (bulunmaması halinde döviz alış kuru), döviz cinsinden yabancı paralar için ise döviz alış kuru uygulanacaktır.
548 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ekindeki kurlara ulaşmak için >>>> KURLARA AİT LİSTE